June 04, 2024

Tijdens de tweede editie van het Uit de schaduw Festival staat de kracht van mensen met een psychische variatie centraal

Tijdens de tweede editie van het Uit de schaduw Festival staat de kracht van mensen met een psychische variatie centraal

 

Initiatiefnemer Hanna Verboom kondigt vol trots de terugkeer van het Uit de schaduw Festival bij Buitenplaats De Hoorneboeg aan. Na het daverende succes van de eerste editie, keert het festival terug om opnieuw mensen samen te brengen en neurodiversiteit te vieren. Het festival trapt af op 28 juni met een dag vol inspirerende sprekers en verschillende workshops. Daarnaast is er een verdiepend online programma en kan iedereen van 28 juni tot en met 7 juli films kijken rondom mentale gezondheid via cinetree.nl/uitdeschaduw.

Het ontstaan van een beweging

Cinetree is niet zomaar een streamingdienst, maar een filmclub met een missie. Het is haar doel om taboes te doorbreken en belangrijke thema's aan te kaarten - met film als middel. Wat begon als een Cinetree Original documentaire, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke  beweging. Hanna Verbooms openheid over haar eigen psychische variatie in de documentaire Uit de schaduw heeft geleid tot duizenden reacties vol herkenning. De UDS beweging wil het taboe rond psychische variaties doorbreken en een samenleving creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn. Ook de overweldigende reacties op het vervolg Samen uit de schaduw bevestigden de behoefte aan verdieping en kennisdeling. Hieruit ontstond het idee voor het Uit de schaduw Festival, dat in 2023 voor het eerst plaatsvond en een groot succes was. Dit jaar wordt het festival mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, Gemeente Hilversum, Stadsfonds Hilversum en Fred Foundation.

Festivalprogramma 2024

Dit jaar, op de vertrouwde heide van De Hoorneboeg, belooft het festival een nog rijkere ervaring te bieden. Met inspirerende keynotes en een open podium voor persoonlijke verhalen, wordt de focus verlegd van kwetsbaarheid naar kracht. Sprekers zijn onder meer Hanna Verboom en haar broertje Juda Verboom, neuropsycholoog Erik Scherder, coach en opsteller Els van Steijn, toonaangevend psychiater Jim van Os, hoogleraar Floortje Scheepers en dichter Jesse Laport. Naast het plenaire programma zijn er de hele dag door verdiepende workshops waar bezoekers aan deel kunnen nemen. Waaronder workshops in poëzie of muziek, interactieve gesprekken over o.a. systeemverandering en zelfregie, en Afrikaanse dans. Ook zijn er stamtafels waar ervaringsdeskundigen verhalen met elkaar kunnen delen.

Hanna Verboom over Uit de schaduw Festival: “We streven ernaar dat iedere bezoeker het festival verlaat met meer zelfvertrouwen en nieuwe handvatten om hun eigen leven vorm te geven. Door onze eigen verhalen te delen, creëren we een ruimte waarin iedereen zijn of haar verhaal kan omarmen.

Bombshell (2019, Jay Roach)

Uitbreiding naar online filmfestival

Het festival trapt af met de fysieke festivaldag bij De Hoorneboeg op 28 juni, maar gaat dit jaar voor het eerst ook online verder. Van 28 juni tot en met 7 juli stelt Cinetree een selectie films rondom het thema mentale gezondheid beschikbaar voor heel Nederland om te kijken via cinetree.nl/uitdeschaduw. Zo kan het publiek genieten van moderne klassieker The Perks of Being a Wallflower, documentaire Crazywise die de manier van omgaan met psychische variaties in het Westen ten opzichte van andere plaatsen in de wereld laat zien, het Franse La Mif dat mentale gezondheid onder jongeren in de spotlight zet, The Dark Horse en Les Intranquilles die beiden licht werpen op leven met een bipolaire stoornis, en ontroerende documentaire The Eternal Memory over de effecten van alzheimer. Geïnteresseerden kunnen zich gratis vooraf aanmelden om op de hoogte te blijven van het programma en de start van het festival.

The Perks of Being a Wallflower (2012, Stephen Chbosky) & Les Intranquilles (2021, Joachim Lafosse)

Tickets en meer informatie

Het offline festival is toegankelijk voor zowel experts als ervaringsdeskundigen en biedt een platform voor iedereen om deel te nemen aan het gesprek over mentale gezondheid. Tickets zijn beschikbaar voor €99, met speciale regelingen voor mensen met een beperkt budget. Voor meer informatie over het programma en het reserveren van tickets voor 28 juni, kun je terecht op deze LINK.

 

Over Cinetree

Cinetree is een Nederlands filmplatform dat toegang biedt tot een selectie van de beste films en documentaires van over de hele wereld. Elke week maken de curators van Cinetree een selectie uit het enorme aanbod aan films. Deze filmlieebbers zijn als makers, acteurs of experts actief in de filmwereld. In het aanbod van Cinetree vind je films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die langer bijblijven dan dat ze duren.

 

Over Buitenplaats De Hoorneboeg

De Hoorneboeg, gelegen in een idyllische bosrijke omgeving aan de rand van de Hilversumse Hei, biedt de perfecte achtergrond voor het Uit de schaduw Festival. Deze locatie, gewijd aan persoonlijke en collectieve groei, versterkt het festival's streven naar een meer verbonden en begripvolle samenleving.

Over Oranje Fonds

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het fonds zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Het ondersteunt onder andere initiatieven die zich inzetten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en het versterken van mentale gezondheid.