March 09, 2024

Op Internationale Vrouwendag opende Prinses Laurentien met tweehonderd vrouwen de vierde editie van HER Film Festival 

Op Internationale Vrouwendag opende Prinses Laurentien met tweehonderd vrouwen de vierde editie van HER Film Festival 

Gisteravond sprak Prinses Laurentien samen met o.a. Nancy Poleon, Sacha de Boer en Hanna Verboom voor een grote groep vrouwen tijdens de opening van het Her Film Festival in de Duif in Amsterdam.

 

HER Film Festival is een initiatief van Cinetree, filmclub met een missie, en ontwikkelingsorganisatie Simavi, om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen wereldwijd. HER Film Festival biedt met een selectie van zeven films en documentaires een podium voor verhalen van vrouwen die wereldwijd het verschil maken. Met deze verhalen willen Cinetree en Simavi vrouwen inspireren om samen sterk te staan. De films zijn van 8 maart tot en met 17 maart 2024 voor iedereen online te bekijken via herfilmfestival.nl.

Beeld: Chloé Chanté Leenheer

HER staat voor Health, Empowerment, and Rights: belangrijke thema’s die wereldwijd spelen wanneer je het over de positie van vrouwen hebt. Tijdens deze editie staat het thema ‘Come together’ centraal. Samen staan vrouwen sterker. In de wereld om ons heen die steeds meer individualiseert, is samenkomen en verbinden essentieel. Eigenschappen die onlosmakelijk verbonden zijn met vrouwelijk leiderschap. Dit zie je terug in de belangrijke rol van vrouwennetwerken wereldwijd. Van traditionele vrouwengroepen tot zakelijke clubs: vrouwen vinden elkaar voor een luisterend oor, advies, support, praktische ondersteuning, ondernemerschap en natuurlijk om het gezellig te hebben met elkaar. De samenwerking tussen vrouwen is ook een centrale lijn in de HER filmselectie.

Hanna Verboom, actrice en oprichter van filmplatform Cinetree: “Wij geloven in de kracht van een verhaal. Als jij jouw verhaal mag vertellen en luistert naar het verhaal van een ander, ontstaat er een diepe vorm van verbinding. Een belangrijke basis voor elke vorm van positieve verandering. Daarom delen wij samen met Simavi de verhalen van vrouwen wereldwijd en willen we tijdens deze vierde editie samenwerking tussen vrouwen vieren. In niet-westerse culturen is het veel gebruikelijker dat vrouwen samenwerken, hier kunnen wij veel van leren. We hebben met dit uitgangspunt de mooiste films en documentaires geselecteerd, kijken dus!”

 

Het filmaanbod

De filmselectie voor HER Film Festival bestaat dit jaar uit zeven inspirerende films en documentaires die de kracht van vrouwen centraal stellen. Het filmaanbod is samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts, zoals acteurs Thekla Reuten en Ayla Satijn, schrijver Joy Delima en expert op het gebied van vrouwenempowerment Nancy Poleon.

Mrs. F. (2019, Chris van der Vorm)

Zo kan de kijker genieten van de debuutfilm Papicha van regisseur Mounia Meddour over de Algerijnse Nedjma, die middels het organiseren van een modeshow protesteert tegen een onderdrukkend regime dat vrouwen oplegt om bedekt over straat te gaan. Daarnaast staan in zowel Bombshell, Proxima als Colette vrouwen centraal die zich staande moeten houden in een werkomgeving gedomineerd door mannen. De films tonen vanuit verschillende perspectieven hoe moeilijk het soms kan zijn als vrouw zonder steun op de werkvloer.

Nog niet eerder in Nederland te zien geweest is de Indiase film Hellaro, over een groep vrouwen die tegen de wil van de mannelijke leiders in hun dorp ingaan door te dansen. Ook worden inspirerende documentaires vertoond, zoals Mrs. F., over een sterke vrouw die middels toneel vrouwen in Lagos bewust wil maken van hun kracht en Guerreras, een korte film van Nederlandse maker Lotte van Raalte die een bijzonder portret toont van drie Mexicaanse vrouwen die in een wereld van voorouderlijk trauma en genderongelijkheid tot zwijgen werden gebracht.

Bombshell (2019, Jay Roach)

Waarom HER Film Festival?

Ondanks het doel om gendergelijkheid te bereiken in 2030, zoals vastgelegd in SDG5 door de Verenigde Naties, wijzen ontwikkelingen zoals #metoo-schandalen, maatregelen die vrouwenrechten inperken, geweld tegen vrouwen en de disproportionele impact van de klimaatcrisis op vrouwen erop dat we nog een lange weg te gaan hebben. Daarom is het essentieel om te focussen op HER: Health, Empowerment en Rights voor alle vrouwen en meisjes wereldwijd.

Wereldwijd tonen honderden onderzoeken aan waarom het cruciaal is dat vrouwen zichtbaar zijn in cruciale (leidinggevende) posities. 86 procent van alle vrouwen zegt zich aangemoedigd te voelen als ze meer vrouwelijke leiders zien. Als vrouwen op leidinggevende posities zitten, zowel in het bedrijfsleven als in lokale of nationale besturen, zijn er tal van positieve effecten te meten: er wordt meer winst gemaakt, werknemers voelen zich meer op hun gemak en werken daardoor efficiënter, het taalgebruik wordt inclusiever, de kosten van de bedrijfsvoering zijn lager en het allerbelangrijkst: door meer diversiteit en representatie worden mensen slimmer en creatiever. Dat is dus niet alleen in het belang van vrouwen, maar eigenlijk van iedereen. Het is tijd voor vrouwen om gezamenlijk te streven naar versterking van vrouwelijk leiderschap. Door onderlinge verbinding en samenwerking kunnen we elkaar nog effectiever ondersteunen en in onze kracht zetten.

HER Film Festival brengt verhalen, achtergrondinformatie en een krachtige oproep tot actie. Sabine Brusse, Simavi: "Ook vanuit ons werk in Afrika en Azië weten we hoe belangrijk het is dat vrouwen zelf de leiding kunnen nemen. Vrouwen maken het verschil voor hun gemeenschappen, bijvoorbeeld door te zorgen voor toegang tot water. Wij roepen iedereen op om vrouwen wereldwijd te steunen in hun zoektocht naar rechtvaardigheid."

HER Film Festival vindt online plaats van 8 tot en met 17 maart 2024 op www.herfilmfestival.nl. Geïnteresseerden kunnen zich gratis vooraf aanmelden om op de hoogte te blijven van het programma en de start van het festival.

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Opening filmfestival

De opening van HER Film Festival vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 8 maart, in De Duif te Amsterdam. Tijdens deze openingsavond zal een grote groep inspirerende vrouwen aansluiten voor een diner. Onder andere prinses Laurentien van Oranje zal aanwezig zijn als spreker. U bent van harte uitgenodigd, aanmelden kan via: mandy@gan-baroo.com.

Beeldmateriaal of interviewverzoeken voor de derde editie van HER Film Festival?

Wilt u een interview inplannen in aanloop naar HER Film Festival of

beeldmateriaal/trailers opvragen van films? Dan kan door een e-mail te sturen naar mandy@gan-baroo.com

Over Cinetree

Cinetree is een Nederlands filmplatform dat toegang biedt tot een selectie van de beste films en documentaires van over de hele wereld. Elke week maken de curators van Cinetree een selectie uit het enorme aanbod aan films. Deze filmlieebbers zijn als makers, acteurs of experts actief in de filmwereld. In het aanbod van Cinetree vind je films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die langer bijblijven dan dat ze duren.

 

Over Simavi

Simavi is een ontwikkelingsorganisatie die al bijna 100 jaar werkt aan gelijkheid en het recht van vrouwen en meisjes op water en sanitatie. De watercrisis raakt vrouwen en meisjes het hardst. Simavi werkt samen met vrouwen en meisjes in Afrika en Azië aan lokale oplossingen voor drinkwater en toiletten voor iedereen. Wij strijden voor gelijkheid en klimaatrechtvaardigheid. Juist nu!