January 15, 2024

Hanna Verboom vraagt op Blue Monday aandacht voor mentale gezondheid met Cinetree’s Uit de schaduw-beweging

Hanna Verboom vraagt op Blue Monday aandacht voor mentale gezondheid met Cinetree’s Uit de schaduw-beweging

 

Vandaag op Blue Monday is het precies een jaar geleden dat filmmaker en Cinetree founder Hanna Verboom de documentaire ‘Samen uit de schaduw’ lanceerde, waarin ze onderzoek doet naar het taboe rondom mentale gezondheid en de nieuwe, ‘meer menselijke’ stromingen binnen de psychiatrie. Na het succes van de ‘Cinetree Original’-documentaire en de eerste editie van het Uit de schaduw-festival, gaat de beweging dit jaar weer een stap verder met de tweede editie van het festival. De documentaire is nog steeds voor iedereen gratis te zien op filmplatform Cinetree via cinetree.nl/uitdeschaduw.

Op ‘de somberste dag van het jaar’ vraagt Hanna Verboom extra aandacht voor mentale gezondheid met de aankondiging van de tweede editie van het Uit de schaduw-festival. Op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni staat Buitenplaats de Hoorneboeg in Hilversum wederom in het teken van mentale gezondheid. Dit jaar wordt het festival uitgebreid naar twee dagen, waarbij er op de tweede dag specifiek aandacht is voor mentale gezondheid onder jongeren.

 

Naast twee documentaires, een impact-filmtour door heel Nederland, een online platform en het festival werkt Cinetree ook hard aan meerdere nieuwe filmprojecten. Cinetree is een filmplatform met een missie dat gelooft in de kracht van film, en het medium inzet om maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten en bespreekbaar te maken. De documentaires Uit de schaduw en Samen uit de schaduw zijn mede mogelijk gemaakt door de leden van Cinetree en gratis voor iedereen te bekijken via cinetree.nl/uitdeschaduw.

Meer informatie en tickets

Tickets voor het Uit de schaduw-festival op 28 juni zijn alvast beschikbaar voor €99,- via: https://shorturl.at/noxS5. Meer informatie over het programma voor zowel de eerste als tweede dag van het festival wordt later bekendgemaakt.

Over Cinetree

Cinetree is een filmclub met een missie. Het Nederlands film platform biedt toegang tot een selectie van de beste films en documentaires van over de hele wereld. Elke week maken de curators van Cinetree een selectie uit het enorme aanbod aan films. Deze filmliefhebbers zijn als makers, acteurs of experts actief in de filmwereld. In het aanbod van Cinetree vind je films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die raken. Cinetree maakt zelfs documentaires ‘Cinetree Originals’ met als doel een positieve sociale impact. 

Films kijken kan bij Cinetree via  PC en laptop of via de apps voor iOS, Apple TV en LG, Android. Streamen kan via Apple Airplay of Chromecast.

 

Over Buitenplaats De Hoorneboeg

Op Buitenplaats De Hoorneboeg – midden in het bos aan de rand van de Hilversumse Hei – voelt de gewone wereld mijlenver weg. Samen met anderen maken zij de wereld graag weer een stuk mooier door mensen te verbinden met zichzelf, met anderen en met de natuur. Eenplek voor workshops en trainingen. Een plek voor events. Een plek voor een fijne lunch of borrel in de natuur. In hun agenda vind je een rijke programmering met trainingen, workshops, retraites en events. In het weekend kun je altijd langskomen in het restaurant aan de rand van de moestuin.

 

Over Uit de Schaduw

Uit de Schaduw is een beweging, in gang gezet in 2021 door de Cinetree documentaire ‘Uit de Schaduw’ van Hanna Verboom. Hanna trad hierin naar buiten met haar bipolaire diagnose die ze tot dan 20 jaar geheim heeft moeten houden. Ze besloot haar verhaal met de wereld te delen op geheel passende wijze: met een documentaire op haar eigen platform Cinetree. Duizenden reacties stroomden binnen vol (h)erkenning van haar verhaal, maar ook veel vragen. Daarom bundelden haar stichting Get it Done en haar filmplatform Cinetree een jaar later hun krachten, om met elkaar een nieuwe impactcampagne neer te zetten. Begin 2023 lanceerden ze de tweede documentaire op Cinetree: ‘Samen uit de Schaduw.’ Hierin ging Hanna samen met haar broertje Juda, die ook een bipolaire diagnose heeft, op zoek naar antwoorden. Samen gingen ze op bezoek bij experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, rapper Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op zoek naar antwoorden.”