November 30, 2023

Zeeuws ‘Gezicht op Veere’ van Jan Toorop na bijna 80 jaar terug op Nederlandse bodem

Zeeuws ‘Gezicht op Veere’

van Jan Toorop na bijna 80 jaar terug op Nederlandse bodem

Na circa 80 jaar is ‘Gezicht op Veere’ van Jan Toorop (1858-1928) terug in Nederland. Toorop schilderde het in 1910 op een zonnige dag langs het kanaal van Middelburg naar Veere. Het schilderij emigreerde na de Tweede Wereldoorlog met Nederlandse kunstverzamelaars naar Canada, maar vond onlangs zijn weg terug. Op 11 december gaat dit bijzondere luministische werk onder de hamer bij het Amsterdamse veilinghuis Adams. Voor zover bekend is het werk niet eerder tentoongesteld en is het daarom nu voor het eerst op de kijkdagen van het veilinghuis te zien.

‘Gezicht op Veere’
In het pittoreske stadje Veere, gelegen aan het stroomgebied van het Veerse Meer nabij Domburg, schilderde Toorop meerdere gezichten op het water en de dijken. Toorop liet zich daar vooral inspireren door de karakteristieke Zeeuwse bevolking en hun werk op het land en aan zee. In ‘Gezicht op Veere’ is de invloed van pointillisten als Georges Seurat en Paul Signac – die in hun pointillistische werken typerend stippen en korte verftoetsen combineerden – goed te zien. Dit bijzondere werk is ruim een eeuw geleden aangekocht door de grootvader van de huidige eigenaar en is al bijna 80 jaar niet meer op Nederlandse bodem te zien. Het is een voorbeeldig luministisch werk van Toorop, geschilderd op het hoogtepunt van zijn carrière. 

Jan Toorop in Zeeland
Eind negentiende eeuw kwam het toerisme in Zeeland tot ontwikkeling. In de badplaats Domburg en ook in Veere vloeide de ‘beau monde’ en Nederlands beste kunstschilders samen. Ook Jan Toorop - die met Van Gogh en Mondriaan behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode rond 1900 – verblijft in die tijd jaarlijks in de badplaats en speelt een centrale rol in Domburg als schildersdorp. Hij werkte samen met een groep bevriende schilders, onder wie Piet Mondriaan. Onder invloed van de bijzondere lichtval langs de kust, het grillige duinlandschap en de oude bossen werd Domburg de plaats waar zij inspiratie opdeden om de sensatie van het licht uit te beelden en voelbaar te maken.

December veiling Adams: kunst, mode & juwelen
Jan Toorop’s ‘Gezicht op Veere’ gaat 12 december onder de hamer als onderdeel van een Kunst, Juwelen, Tassen en Wijn veiling van Adams. Ook onderdeel van de veiling is het eerste deel van de Rinsema Collectie, een verzameling van ruim 300 werken, die verdeeld zal worden over drie veilingen. De collectie werd met zorg opgebouwd door drie generaties Rinsema, beginnend bij de aan de internationale avant-garde verbonden kunstenaar Thijs Rinsema (1877 - 1947). Daarnaast onder meer de prachtige serie ‘Mature’ van de onlangs overleden fotograaf Erwin Olaf en topstukken van fotografen als Ruud van Empel en Sanne Sannes. Verder is er een gevarieerd luxury aanbod, met iconische klassiekers en zeldzame collector's items, uiteenlopend van tassen van Chanel, Hermès en Louis Vuitton, juwelen van Cartier, Dior en Pomellato en wijn van huizen als Palmer (1959), Petrus (2010), Mouton-Rothschild (2019) en Opus One (2015).

Voor meer informatie en de catalogus klik hier

Adams Amsterdam Auctions:

KIJKDAGEN:
9 en 10 december 10.00-17.00 uur
VEILING:
11 december Kunst deel I 19.30 uur (live en online)
12 december Kunst deel II 13.00 uur (online), Juwelen, Tassen, Wijn 19.30 uur (online)
Locatie kijkdagen + veiling: Lange Leidsedwarsstraat 198-200, Amsterdam
www.adamsamsterdam.com en www.invaluable.com