November 28, 2023

Hanna Verboom deelt hoopvolle klimaatfilms tijdens het Cinetree Tomorrow Filmfestival

Hanna Verboom deelt hoopvolle klimaatfilms tijdens het Cinetree Tomorrow Filmfestival

 

Filmplatform Cinetree lanceert in samenwerking met Hivos een online filmfestival en trakteert het publiek een week lang op hoopvolle klimaatfilms.

Amsterdam, 28 november 2023. Gisteren werd het filmfestival Tomorrow afgetrapt in het KIT in Amsterdam, een initiatief van Hanna Verboom. De komende zeven dagen trakteert haar filmplatform Cinetree samen met stichting Hivos op zeven films over het klimaat en onze toekomst: inspirerende verhalen van individuen en initiatieven die hoopvol stemmen. Zoals de regeneratieve boeren in The Biggest Little Farm en de stadsboerderijen in de hit-documentaire Tomorrow. 

Tijdens de feestelijk opening in het KIT Royal institute kwamen zo'n 500 gasten waaronder film en impact makers uit heel Nederland samen en spraken o.a. de 12 jarige Zoey, boerin Anne van Leeuwen, filosoof Karim Benammar en acteur Jacob Derwig over hoe zij de toekomst van morgen zien.

Van links naar rechts: Anne van Leeuwen, Hanna Verboom, Karim Benammar, Maimuna Kabatesi , Jacob Derwig en Zoey Suur. Fotograaf Raymond van Mill

“De toekomst? Morgen? Wat we vorige week stemden en hoe we vandaag handelen wordt direct beïnvloed door wat we dagelijks kijken. Of de beelden nou waar zijn, het juiste perspectief tonen of niet. Het nieuws en de sociale media staat op dit moment vol met meest angstige scenario’s over onze toekomst en over het klimaat (die wij ook en masse delen met elkaar) Dat mensen bang geworden zijn is geen verrassing. Maar zijn dit de enige verhalen? Kan het ook anders?

 Het antwoord? Ja! Het kan anders. En dat begint met de de verhalen delen van wat er WEL goed gaat. Bijvoorbeeld die duizenden moedige individuen en initiatieven die met hun handen in de modder, samen werken aan hoopvolle oplossingen. Hoe klein ook, dat biedt hoop. En ook al is hoop misschien niet direct de oplossing en staan we voor hele grote uitdagingen, hoop komt wel in actie. Angst verlamd”, aldus initiatiefnemer Hanna Verboom. 

Daarom deelt Cinetree samen met @Hivos tussen 27 november en 3 december, met heel Nederland (rechts, links en midden ) films en documentaires die hoopvol stemmen, die uitdagen om mee te doen aan lokale, duurzame initiatieven. Samen met onze handen in de modder in plaats van achter onze schermen.

Biggest Little Farm (2018)

Online filmfestival 

Tijdens de gehele periode van het online festival wordt een selectie klimaatfilms met een hoopvolle boodschap online beschikbaar gesteld voor iedereen om te kijken via cinetree.nl/tomorrow. Zo kan het publiek genieten van de prachtige documentaires The Biggest Little Farm, Tomorrow, Bigger Than Us en The Salt of the Earth, maar ook van filmhuisfavoriet Captain Fantastic, feelgoodfilm Woman at War en korte film How Light Gets In.

Tomorrow (2016)

In de online omgeving worden bezoekers naast het kijken van films gestimuleerd om meer te leren over lokale initiatieven die zich inzetten voor natuurbehoud en klimaatrechtvaardigheid. Bovendien kunnen ze ook via een deelbare link iemand anders trakteren op een hoopvolle klimaatfilm. Het belangrijkste doel van het festival is om goede gesprekken over het klimaat op gang te brengen en participatie in lokale, duurzame initiatieven te stimuleren. 

Maandthema ‘Tomorrow’

In de maand november staat het thema klimaat ook centraal in de programmering op Cinetree, en is een prachtige themafilm gekozen. De intieme natuurdocumentaire Geographies of Solitude, die op dit moment zelfs nog in de bioscoop draait, zal te zien zijn binnen het maandabonnement. Bekijk HIER de trailer voor het online filmfestival programma.

Over Cinetree
Cinetree is een filmclub met een missie. Het Nederlands film platform biedt toegang tot een selectie van de beste films en documentaires van over de hele wereld. Elke week maken de curators van Cinetree een selectie uit het enorme aanbod aan films. Deze filmliefhebbers zijn als makers, acteurs of experts actief in de filmwereld. In het aanbod van Cinetree vind je films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die raken. Cinetree maakt zelfs documentaires ‘Cinetree Originals’ met als doel een positieve sociale impact. 

Films kijken kan bij Cinetree via  PC en laptop of via de apps voor iOS, Apple TV en LG, Android. Streamen kan via Apple Airplay of Chromecast.

Over Hivos
Hivos is een internationale organisatie die zich inzet voor een rechtvaardige, inclusieve en leefbare wereld. Over de hele wereld steunen we moedige mensen die opkomen voor gelijkheid en strijden tegen machtsmisbruik. Samen met hen werken we bijvoorbeeld aan het aanpakken van onrechtvaardigheid veroorzaakt door de klimaatcrisis. Want als we niets doen, neemt ongelijkheid door klimaatverandering alleen maar verder toe.

Over KIT Royal Tropical Institute
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, hospitality venue en bedrijfslocatie voor duurzame ontwikkeling in Amsterdam. Het historische KIT-gebouw, een rijksmonument uit 1926, en de campus van het KIT aan het Oosterpark is een hotspot voor duurzaamheid in de stad. Het huisvest o.a. een kennis- en opleidingscentrum, faciliteiten voor conferenties en evenementen, en KIT Live: een nieuw podium in de stad, met o.a. eigen dans- en muziekstudio’s, een café dat onlangs werd geopend, en een theaterzaal, die naar verwachting in het najaar van 2024 de deuren opent.