July 06, 2023

Erik Scherder en Hanna Verboom maken Cinetree Original over de impact van schermgebruik op onze aandacht

Erik Scherder en Hanna Verboom maken Cinetree Original over de impact van schermgebruik op onze aandacht

Credits fotografie: Sophie Hemels

Vanaf donderdag 6 juli gratis te zien op Cinetree.nl

Cinetree presenteert de eerste korte documentaire van de serie Cinetree Conversations. In ’Je aandacht verdient aandacht’, duiken Hanna Verboom en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in het thema van schermtijd en aandacht. In onze moderne wereld worden we overweldigd door visuele prikkels via telefoons, laptops en andere schermen, die allemaal vechten om onze kostbare tijd en aandacht. Samen onderzoeken ze de uitdagingen en bespreken ze oplossingen voor het cultiveren van aandacht in een wereld vol afleiding.

Hanna Verboom:Net als velen ben ik verslaafd aan mijn mobiel. Zodra ik een onbewaakt moment heb grijp ik naar mijn device en begin te scrollen op social media of het beantwoorden van een volle whatsapp inbox. Steeds meer merk ik dat ik er overprikkeld van raak en niet kom tot wat ik echt wilde doen. Maar minderen lukt niet. Samen met Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder ben ik hierin gedoken, we ondervroegen anderen en Erik laat zien hoe schadelijk dit ‘onschuldige’ multimediagebruik eigenlijk kan zijn. Ik ben heel erg trots op deze docu en daarmee de aftrap van een serie aan korte documentaires waarin we ons mediagebruik en de perspectieven die we als waar aannemen, onder de loep nemen.’

Scherder werpt licht op hoe onze hersenen hunkeren naar visuele stimulatie maar tegelijkertijd niet van multitasken houden. Wat doet versnipperde aandacht met ons brein? Hij onthult de impact van deze aandachtscrisis op ons vermogen om diepgaand te ervaren en legt uit wat het brein nodig heeft.

Erik Scherder: ’Moeite doen is een work-out voor je hersenen, terwijl oppervlakkig surfen op allerlei social media je hersenen lui maakt. Door steeds maar van Instagram naar TikTok naar Facebook en naar Twitter te hoppen, neemt je aandachtscapaciteit af. En dat moet je niet willen!’

Naast het perspectief van Scherder en Verboom, delen ook drie Nederlanders hun persoonlijke worstelingen met aandachtscrisis. Ze uiten hun gevoelens van het missen van betekenisvolle momenten doorhet gebrek aan echte aandacht, het verliezen van kostbare tijd en vertellen hoe zij omgaan met overprikkeling.

‘Je aandacht verdient aandacht' is ontwikkeld om bewustwording te creëren over de impact van mediaconsumptie op ons brein en gemoedstoestand. Laat je verrassen door deze eye-opening korte documentaire. Vanaf donderdag 6 juli gratis op Cinetree te zien.

Voor de teaser klik HIER.

De Cinetree Original ‘Je aandacht verdient aandacht' is in opdracht geschreven en geproduceerd door Medianauts en geregisseerd door prijswinnende documentairemaker Susanne Opstal.

Over Erik Scherder

Erik Scherder is expert op het gebied van neuropsychologie én bewegingswetenschappen. Hij is verbonden aan de afdeling Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Over Cinetree

Cinetree is een filmplatform met een missie, opgericht door Hanna Verboom. Op dit platform worden maandelijks een tiental films aangeboden, uitgekozen door curators: filmmakers, journalisten, schrijvers en acteurs. Het platform houdt het aanbod klein: zo hoeft men niet lang te zoeken en krijgt elkaar verhaal de aandacht die ze verdient. Met de maandelijkse bijdrage van de leden maakt Cinetree nieuwe films over onderwerpen met een belangrijk thema in de maatschappij. Cinetree heeft, naast het eerste deel van Uit de Schaduw in 2021 ook de nieuwe documentaire geproduceerd.


Attachments and downloads

AVA liggend beeld.jpg
Download file
AVA poster.jpg
Download file
AVA logo.jpg
Download file
Erik Scherder.jpeg
Download file
Hanna Verboom.jpg
Download file